Permulaanku

Daisypath Anniversary tickers

11 Februari 2011

amalan 5S...



nak citer sket pasal 5S ni...
nanti ye.. bila free sket..

ok.. ada masa sket nak update..

kat agensi kerajaan sejak dua tiga tahun lepas sume dah berebut2 nak melaksanakan amalan 5S di jabatan masing2.. berebut2 semua nyer nak dapatkan sijil 5S dari MPC..

kat opis saya nih, amalan 5S mula diperkenalkan tahun 2009. masa tu pegawai lain yang kene wat tugasan ni.. jadi penyelaras.. tapi stat taun lepas, ex-boss soh saya lak amik alih.. aduss.. sebelum tu, amalan 5S tak menyeluruh sangat.. maksudnya, tak ikut syarat2 MPC.. masa saya amik sy murnikan lar amalan tu ikut spesifikasi MPC.. skang nih dok target nak dapat sijil dari MPC by Jun 2011...

9 dan 10 Feb lepas baru je abiskan 2 hari kursus.. kursus audit dalaman 5S.. baru lar nampak jelas sket pelaksanaan 5S ni.. zon sedia ada tak berapa betul agihannya.. kena tengok balik larr pembahagiannya lepas nih.. huhu..

ok.. klu diikutkan, 5S adalah sangat simple.. yang penting, setiap barang ada tempatnya dan setiap tempat ada barangnya.. kene ada label.. ini penting untuk memudahkan pencarian..

tapi, biasalah.. bila nak wat perubahan kepada yang lebih baik, orang cam slow sket.. alasan.. sibuk larr.. susah larr.. ialah.. dah selesa dengan keadaan sedia ada.. bila nak wat benda baru, cam lemau sket semuanya.. padahal, 5S adalah untuk mempercepatkan kerja & meningkatkan produktiviti..

k lah.. tu jer sket nak share.. luahan hati seorang penyelaras yang tempat sendiri pun tak berapa nak kemas.. huhuhu...

kalau korang nak tau lanjut pasal konsep 5S nih, cari jer ngan pokcik gugel.. semua maklumat ada.. dihujung jari aje..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...