Permulaanku

Daisypath Anniversary tickers

31 Mac 2009

kuching, sarawak - part II

wokey.. sambungan kisah perjalananku ke kuching awal bulan hari tuh...

1 mac 2009 - ahad

hari nih adalah hari majlis nyer.. patut ler sejuk rasa pagi tuh sebab hujan.. acara majlis dimulakan dengan acara khatam Quran oleh sepupu sepapat syukor.. pastuh ada marhaban.. lama gak ler.. sebelum khatam Quran, diorang yang berkhatam nih diarak jugak oleh kumpulan hadrah...

sementara marhaban berlangsung, kitorang sume menunggu kat umah syukor belah bawah (pelamin & acara sume dibuat kat belah atas umah).. kitorang sume tak duduk umah yang sama.. so, sarapan pagi tak sume umah disediakan.. diorang yang duk umah lain-lain tuh dah tak tahan menahan kelaparan sebab tak der bekfes (makan biskut ngan air kopi ajer katanya...)

dalam kul 11:00 pagi kot, kitorang dijemput untuk ke khemah makan (jalan ke lorong utama dari kawasan rumah..) tapi kene pause kejap sebab tempat makan tengah penuh, bagi anak-anak yatim makan dulu.. (bagus nyer jemput anak-anak yatim..) pastuh, pengantin pun berarak untuk bersanding di atas singgahsana..

tengah menunggu untuk makan..


comel kan.. teringat kat mira ku yang comot.. huhu


ketibaan pengantin

sementara diorang dok melepak kat bawah menunggu nak ke khemah makan, aku gi arr naik jap kat umah atas.. yang lain-lain tak naik sama sebab diorang malas nak memanjat tangga and kawasan hall yang kecik.. yang kelakarnya, budak-budak kumpulan hadrah nih pun siap naik atas lagi main kat depan pelamin.. adoi larr..



pastuh, aku pun gi ler ke khemah makan. yang lain-lain dah jalan dulu.. dah lapar sangat dah memasing..

wajah-wajah kekenyangan


lauk pauk yang dihidangkan... sedap.. tapi sikit-sikit ajer diletaknya..

selepas bersanding, sebelum makan beradab, pengantin ada game.. game nih namanya apa ye? aku luper la.. 'temuan' ke aper ke.. tak ingat.. dalam dulang lauk pengantin tuh ditutup lah dulangnya.. pastuh, nanti, ada orang yang akan kira 1,2 3, pas tuh bile orang tuh bukak jer tutup dulang tuh, kedua-dua pengantin akan lawan ler, sapa yang paling cepat suap nasi kat mulut pasangan.. nasib lah klu tersuap nasi kat lubang idung suami @ isteri yer.. haha..



lepas majlis, dalam kul 2:00 lebey kot, kitorang pun gerak ke hotel... konon-konon nak gi singgah ke serikin lar.. tapi tak sempat nak pegi kerana waktu perniagaan nya klu hari ahad sampai kul 2:00 petang ajer.. jarak dari kuching ke serikin lebey kurang sejam gak ler.. serikin tuh tempatnya menjual barang-barang dari seberang (ala-ala wang klian kat kedah tuh ler). waktu perniagaan hari sabtu 8:00 sampai kul 6:00.. kempunan ler makcik-makcik aku nak gi situ.. len kali ajer lah diorang leh gi , itupun klu ada chance nak ke kuching lagi..


sebelum ke hotel, kitorang singgah gi makan cendol/ABC.. ada gak jual kangkung sotong.. aku order ABC ajer..





lepas tuh, kami pun check-in ke harbour view hotel.. bebetul depan waterfront and kedai-kedai untuk membeli cenderahati..


pemandangan luar hotel di waktu malam

malamnya, syukor bawak kitorang makan malam kat kampung boyan, kat seberang sungai kuching tu larr.. yang makcik-makcik and mereka-mereka yang taraf veteran sume naik van gi sana.. kitorang beberapa orang kategori muda belia yang suka adventure nih gi lar naik penambang (tul ke nih).. empat posen jer tambang nyer untuk seorang...



pemandangan dari waterfront



jeti mini



info sejarah kuching di atas jalan

menunggu ketibaan penambang.. hati-hati.. bujang senang sedang menunggu.. hehhehe..

almaklumlah, masing-masing tak pernah naik penambang nih, so, masa nak naik ke dalam penambang tuh, masing-masing cam saspen.. yang mulut kecoh, bising ler siap melatah bagai sebab nak kene stablekan badan.. takut penambang tuh terbalik pulak.. penu ler satu penambang tuh kitorang ajer.. sian pakcik tuh bertungkus lumus mengayuh.. dalam 5 minit, kitorang pun dah sampai ke seberang sungai..



posing tetap posing walaupun saspen..


menu aku malam tuh ialah - mee kolok.. mee (macam maggi) yang dicelur, ada ayam dan sayur.. pastuh dimakan bersama sup and sedikit cili.. lagi satu makanan yang popular kat sini ialah nasi ayam penyet.. ayam tuh ayam goreng ajer.. cumanya ia akan dipenyekkan.. so, jadilah ayam penyet...

nasi putih, ayam goreng yang dah dipenyekkan, ulam-ulam & sedikit sambal


mee kolok
selesai makan, kitorang balik semula ke hotel.. naik penambang lagi lar.. pakcik yang hantar memula tuh dah tak mo dah antar kitorang kali nih, ada pakcik lain pulak bawak.. tapi tak sume naik satu penambang.. aku ngan 4-5 orang lain naik trip lagi satu... rugi lar sape klu datang sarawak tak merasa naik penambang nih tau...

pengunjung di sepanjang waterfront dihiburkan dengan alunan muzik asli sarawak dengan menggunakan alat musik sape


pemandangan waktu malam waterfront


lepas makan, balik bilik.. acara titon lar pulak...

.. bersambung lagi nanti ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...