wokey.. seperti yang dijanjikan hari tuh, aku post kan resepi kentang
ini ikut sukatan yang aku wat hari tuh ler.. copy dari blog kak ceni..
2 biji kentang - rebus ngan air garam ajer.. sampai empok pastu lenyek (sebab tak der mixer)
sos kentang :
untuk air rebusan stok ayam
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (aku guna brand knorr - kene kurangkan sket lar kot sebab hr tuh cam masin sket ler..)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
* Masak air dengan stok ayam, saderi dan bawang besar hingga mendidih.
* Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
Seterusnya sediakan
40 gm mentega
20 gm tepung gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam
- Cairkan mentega dan masukkan tepung gandum. Kacau atas api kecil hingga tak melekat pada tepi periuk. Tuang air rebusan sedikit demi sedikit sambil dikacau supaya tak bergentel. Masukkan sos tomato dan sos tiram, juga sedikit kicap pekat (kicap utk bagi warna). Masukkan juga serbuk lada hitam. Masaklah ikut pekat mana yg disukai. Masukkan garam. Perlu rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
cuba-cubalah yer..
P/S : mama r, i'm so thankful sebab dapat hadiah best dari kak zack n cik ess tuuu.. sebab tuh cam terrajin sket nak masak memasak nih.. belum berkesempatan untuk mencuba resepi pizza.. kene kursus induksi plaks 2 minggu niey..
aduss... rindu kat boipren ku.. ahak ahak.. ;)
okey.. salam sayang dari sepang untuk pembaca semua...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sudi-sudikanlah mengarang sepatah dua bait-bait kata buat kenangan tuan punya blog ni...
Terima kasih daun keladi.. ;)