Permulaanku

Daisypath Anniversary tickers

19 Julai 2009

resipi - black pepper chicken chop


bila mood rajin tengah datang, macam-macam benda nak kita masak ekk..

memandangkan aku tengah rajin untuk mencuba resipi-resipi baru, maka dinner pulak ialah .. black pepper chicken chop (BPCC)..

en. m keje petang nih.. kul 3:00 dah kuar sebab kene amik APP di KLIA kul 6:30 petang.. asalnya nak ikut singgah di KJ.. but then niat nak memasak BPCC ngan kentang putar lenyek, maka aku ambil keputusan duk kat umah ajer.. (sori yer alin..)

okey.. resipi BPCC nih aku copy dari myresipi.. cubalah yer..

Bahan-bahan (untuk 2 orang) (untuk perap) :

2 paha ayam (ikut suka nak amik part mana yer)
2 ulas bawang putih - cincang
1 cm halia (cincang)
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar madu
garam secukup rasa

cara - cara :
  1. gaulkan ayam dengan bahan-bahan perapan. cucuk-cucukkan ayam dengan garfu supaya bahan perapan dapat diserap dengan elok. biarkan semalaman.
  2. selepas diperap semalaman, sediakan non-stick pan untuk tujuan menggoreng ayam. goreng dengan minyak yang sedikit saja dan tutupkan pan sehingga ayam separuh masak.
  3. balik-balikkan ayam sehingga masak (tapi jangan terlalu masak agar ayam tetap juicy..)
  4. lebihan bahan perapan tadi boleh dijadikan sos untuk dituangkan ke atas ayam yang dah siap.

sos black pepper :

1/2 botol sos lada hitam
2-3 sudu besar sos tiram
3-4 biji cendawan butang (cincang)
1/2 biji bawang besar (cincang)
garam/gula secukup rasa

cara - cara :

panaskan lebihan perapan ayam tadi dan bahan-bahan sos di atas selama seminit dan adjust lar kepekatannya dengan menambah air, garam dan gula secukup rasa..

ermm.. untuk kentang putar lenyek, esok aku post kan entri nyer.. sos kentang tuh aku tiru resipi kak ceni.. :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...