Permulaanku

Daisypath Anniversary tickers

04 Oktober 2010

resipi - kuah kacang


hari nih 25 syawal.. tinggal 4 hari jer lagi syawal akan melabuhkan tirainya..
biasalah lar kan orang m'sia, selagi syawal masih ada, selagi tu lah menyambut raya.. wat rumah terbuka bagai..

so, kat sinie saya nak kongsi resipi kuah kacang yang saya belajar dari mak & along..

bahan-bahan:
300 gm kacang tanah - goreng tanpa minyak or sedikit hingga garing & tumbuk / kisar
bawang merah, bawang putih, serai, halia - kisar
cili kering (rebus) - kisar
segenggam udang kering - rendam & kisar
air asam jawa
sesenduk kecil gula melaka / perang
sesenduk kecil gula pasir
garam
minyak

cara-cara membuat:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan cili kisar. goreng hingga pecah minyak & garing.
2. masukkan bahan kisar - bawang, serai, halia. kacau hingga garing.
3. masukkan udang kering. kacau dan biar hingga naik bau. (saya suka klu ada rasa udang kering dalam kuah kacang)
4. masukkan kacang yang dah kisar. kacaukan. biarkan hingga minyak naik.
5. masukkan air asam jawa. kecairan nya agak2 lar.. klu pekat sangat, tambah lagi airnya.
6. masukkan gula melaka.. kacau..
7. masukkan gula pasir.. kacau.. sesambil tu rasa-rasa laa gak ye..
8. tambahkan garam sket..
9. kacau.. biar dalam seminit dua, boleh lah ditutup apinya..
10. bolehlah dihidangkan bersama nasi impit..




2 ulasan:

  1. amboi...nampak menyelerakan la kuah kacang tu...teringin plak nak buat. BIla pegi beraya tak lalu nak makan, sebab rata2 wat nasi himpit & kuah kacang..ni dah penghujung raya, teringin plak nak makan.

    BalasPadam

Sudi-sudikanlah mengarang sepatah dua bait-bait kata buat kenangan tuan punya blog ni...
Terima kasih daun keladi.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...