Permulaanku

Daisypath Anniversary tickers

29 April 2010

resipi - cream puff

saya sangat suka makan cream puff.. klu beli, seketul 50 sen..
tetiba cam nak buat sendri pulak.. oven pun tak pernah dirasmikan lagi tuh.. dah nak setahun tersimpan sajer.. hehe..

bila teringin nak buat sendri, makanya, saya pun mencari2 lah resepinya.. bila tengok cara2 membuat.. senang jugakk..
tak per lar.. biar sy try test dulu.. klu dah berjaya.. nanti sy update!
chiow!


UPDATED!

ptg balik kijer terus serang umah anor wat benda nih.. hr sabtu & ahad nih nak kene balik bota..
here is the recipe.. actually, saya ada 2-3 resipi, tapi utk cubaan fes taim nih, saya try resipi yg ini..

Bahan-Bahan (pastry):

250ml air
125g butter
150g tepung gandum - ayak
1 st gula
4 biji telur

Cara Membuat:

1.panaskan ketuhar pada suhu 200cc.
2.didihkan air dan butter hingga cair.
2. bila dah didih, tutup api dan masukkan tepung. kacau cepat/gaul sebati hinga tidak melekat di periuk.
3.kemudian, masukkan telur. kacau.
4. biarkan sejuk sikit.. masukkan ke dalam piping bag.. pipekan di atas dulang pembakar yang telah dialaskan dengan aluminium foil yang sudah disapu mentega.
5. bakar selama kira-kira 15-20 minit hingga kekuningan.
6. angkat dan sejukkan.
7. bila dah sejuk, belah sedikit dan masukkan cream custard.

guna nozzle bentuk bintang


bersedia untuk dibakar..


dalam proses membakar..

dah siap dibakar.. sedap baunya..

Bahan-bahan (cream custard)

500ml susu segar
100g gula kastor
80g tepung kastor - ayak
1 biji telur

Cara Membuatnya:

1. panaskan susu dan gula dalam periuk. kacau atas api sederhana.
2. kemudian, masukkan tepung. kacau.
3. masukkan telur. kacau..




untuk kali pertama membuatnya, kira okey lar kan.. dak ako suka makan.. hehe.. sedap..
tak per.. sy akan cuba try resipi yg lain pulak.. klu berjaya, bukak kedai lar nanti.. hwa3x..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...