Permulaanku

Daisypath Anniversary tickers

11 Disember 2009

resipi - masak asam pedas (mak kita)

hari nih hari cuti.. so.. klu dah hari cuti maknanya kene lar masak..
since dah lama aku tak masak lauk nih, so hr nih aku masak ikan masak asam pedas (mak kita)..

bahan-bahan :
ikan kembung (ikan tenggiri / keli / pari pun sedap juga..)
bawang merah
cili kering - rebus dan blend dengan bawang
serai
air asam jawa
tomato
bendi
sedikit garam & serbuk kunyit

cara membuatnya :

1. panaskan minyak. tumis cili sehingga pecah minyak.
2. masukkan serai dan tumis.
3. masukkan air asam jawa. biar didih.
4. masukkan bendi. kemudian masukkan tomato yang dipotong empat.
5. masukkan garam dan serbuk kunyit.
6. last sekali masukkan ikan. biar masak. dah rasa ok, bolehlah ditutup apinya.

masak asam pedas boleh juga letak sayur asin tu.. lagi sedap..

so, untuk tengah hari nih, lauk tengah hari kami adalah ikan masak asam dan sayur tauge masak kicap..



ok.. nak pi sambung wat paperwork RMK-10.
selamat bercuti hujung minggu!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...